Het Toepassen van het Smolov Schema bij het Bankdrukken: Een Intensieve Methode voor Krachtopbouw

Het Toepassen van het Smolov Schema bij het Bankdrukken: Een Intensieve Methode voor Krachtopbouw

Het bankdrukken is een van de meest populaire en uitdagende oefeningen in de krachtsport. Als je je kracht op dit gebied wilt vergroten, is het Smolov schema een intensieve methode die je kan helpen je doelen te bereiken. In deze blog zullen we het Smolov schema in detail bespreken, inclusief de voordelen, de toepassing ervan en enkele belangrijke overwegingen om rekening mee te houden tijdens het uitvoeren van dit veeleisende programma.

Wat is het Smolov schema?

Het Smolov schema is een intensieve trainingsmethode die oorspronkelijk is ontwikkeld voor het vergroten van de squatkracht, maar kan worden aangepast voor andere oefeningen zoals het bankdrukken. Het schema is gebaseerd op het principe van periodisering en omvat hoge trainingsvolumes en frequenties om de kracht te vergroten.

Voordelen van het Smolov schema:

  1. Krachtopbouw: Het Smolov schema is ontworpen om snel krachttoenames te bevorderen. Door de hoge trainingsvolumes en frequenties daagt het je lichaam uit om zich aan te passen en sterker te worden.

  2. Mentale discipline: Het Smolov schema vereist een hoge mate van toewijding en discipline. Het voltooien van het programma kan je mentale doorzettingsvermogen vergroten en je zelfvertrouwen opbouwen.

  3. Plateau-doorbrekend: Als je merkt dat je progressie vastloopt en je moeite hebt om je bankdrukdoelen te bereiken, kan het Smolov schema helpen om door dit plateau heen te breken.

Hoe pas je het Smolov schema toe bij het bankdrukken?

  1. Maximaliseer je 1RM: Voordat je begint met het Smolov schema, bepaal je je 1 Repetition Maximum (1RM) voor het bankdrukken. Dit is het maximale gewicht dat je één herhaling correct kunt uitvoeren. Het schema is gebaseerd op een percentage van je 1RM.

  2. Fase 1: De eerste fase van het Smolov schema is de 'introductiefase'. Het omvat 4 trainingen per week, waarbij je werkt met hoge volumes en lage intensiteit. Het doel is om je lichaam voor te bereiden op de zwaardere belastingen in de volgende fasen.

  3. Fase 2: De tweede fase is de 'basisfase'. Deze fase duurt 3 weken en omvat 4 trainingen per week. Het volume wordt verminderd, maar de intensiteit wordt verhoogd. Je zult werken met zwaardere gewichten en lagere herhalingen om kracht op te bouwen.

  4. Fase 3: De derde fase is de 'herstelfase'. Deze fase duurt 2 weken en omvat 3 trainingen per week. Het volume wordt verder verminderd, terwijl de intensiteit hoog blijft. Dit stelt je in staat om te herstellen en je voor te bereiden op een maximale test aan het einde van het schema.

Belangrijke overwegingen:

  1. Luister naar je lichaam: Het Smolov schema is zeer veeleisend en kan leiden tot overbelasting als je niet naar je lichaam luistert. Wees alert op tekenen van overtraining en pas indien nodig de intensiteit of het volume aan.

  2. Techniek en vorm: Tijdens het Smolov schema is het belangrijk om je techniek en vorm te behouden. Ondanks de hoge intensiteit moet je ervoor zorgen dat elke herhaling correct wordt uitgevoerd om blessures te voorkomen.

  3. Voldoende herstel: Aangezien het Smolov schema een grote belasting op je lichaam legt, is voldoende hersteltijd essentieel. Zorg voor voldoende slaap, goede voeding en rustdagen tussen de trainingen.

Het Smolov schema is een intensieve methode om je kracht bij het bankdrukken te vergroten. Door hoge trainingsvolumes en frequenties daagt het schema je uit om je grenzen te verleggen en snel vooruitgang te boeken. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn en naar je lichaam te luisteren, omdat het schema zeer veeleisend is. Met de juiste toewijding, discipline en aandacht voor techniek en herstel, kan het Smolov schema je helpen je bankdrukdoelen te bereiken en nieuwe krachthoogten te bereiken.


Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like View all